Pieterpad door Haren

Route Pieterpad door Haren

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. De route loopt van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Het pad is 492 kilometer lang en onderverdeeld in 26 etappes. Onderweg kom je door de meest uiteenlopende landschappen

Etappe 3: Groningen – Zuidlaren (21 km)

De derde etappe – Pieterpad deel 1, traject LAW 9-1– start in de stad Groningen. Via een kronkelend dijkje langs het Hoornsediep loop je naar het Paterswoldsemeer. Ooit een zompig veenmoeras. Deze etappe brengt je onder meer bij hunebedden en de Appelbergen. In eindpunt Zuidlaren wandel je langs een van de zeven brinken in het dorp.

Zie ook de beschrijving op Wandelnet.nl

04:00 21,38 km

Bezienswaardigheden

 • Brinkhotel Zuidlaren

  Brinkhotel Zuidlaren

  Het gastvrije Brinkhotel in Zuidlaren is een ideale uitvalsbasis om te fietsen of te wandelen op de grens van Groningen en Drenthe. U kunt vanaf hier beginnen met de Pieterpad route van Zuidlaren naar Groningen.

  Meer informatie
 • Hunebed D03

  Hunebed D03

  Wanneer je een zandpad afloopt kom je bij een oude boerderij uit waar hunebed D3 en D4 liggen. Je loopt eerst langs hunebed D4 en aan het einde van het terrein ligt hunebed D3.

 • Hunebed G1

  Hunebed G1

  Hunebed G1 ligt ten zuidwesten van Noordlaren in de Nederlandse provincie Groningen. Het hunebed ligt op een heuveltje in een bosje, dat via een zandweg vanuit Noordlaren is te bereiken

 • Noordlaarderbos

  Noordlaarderbos

  De woelige achtertuin van de stad Groningen. Het Noordlaarderbos is het grootste bos in de provincie Groningen. Het lijkt een gewoon bos, waar de natuur zijn gang mag gaan. Pas als je goed kijkt, dan zie je allerlei merkwaardige en opvallende dingen.

  Meer informatie
 • Herberg Blankehoeve

  Herberg Blankehoeve

  Een karakteristieke plek om een drankje te drinken in onze gelagkamer, te dineren in ons restaurant, te verblijven in ons hotel of te onthaasten op een van onze terrassen met een kop koffie.

 • Natuurgebied Appelbergen

  Natuurgebied Appelbergen

  Appèlbergen ligt op de Hondsrug ten oosten van het dorp Glimmen. Op allerlei plekken sporen van de laatste ijstijd te herkennen, waaronder pingoruïnes en verstoven dekzanden uit de Weichsel-ijstijd.

 • Bed & Breakfast De DOBBE

  Bed & Breakfast De DOBBE

  Het gastenverblijf 'DE DOBBE' bevindt zich in een apart tuinhuis met eigen entree, terras, keuken en badkamer en ligt aan de rand van het natuurgebied Appèlbergen in Glimmen.

 • Tuin de Vennen

  Tuin de Vennen

  De tuin van Villa De Vennen ziet er nog vrijwel uit zoals oorspronkelijk ontworpen door Wittop Koning en Vroom en gebouwd in 1920.

 • Natuurgebied Sassenhein

  Natuurgebied Sassenhein

  Sassenhein is een natuurgebied in Haren. Het gebied bestaat uit twee plassen, de Noord- en de Zuidplas. Bij de Noordplas staat een paviljoen. De meertjes zijn vooral geliefd bij vissers en natuurliefhebbers.

  Meer informatie
 • Postillion Hotel

  Postillion Hotel

  Het 3-sterren Postillion Hotel Haren Groningen is het perfecte logeeradres om Haren te ontdekken. Het staat naast de A28 in Haren en het gezellige centrum van Haren met diverse restaurants is op loopafstand.

 • Nijveenstersluisje

  Nijveenstersluisje

  Nijveensterkolkis een schutsluis met brug aan de Hoornsedijk. De in 1927 aangelegde sluis met brug is rijksmonument. De sluis verbindt het Paterswoldsemeer met het het Hoornsediep en zo met het Noord-Willemskanaal.

 • Molen de Helper

  Molen de Helper

  Rijksmonument De Helper is een poldermolen aan Paterswoldsemeer. De molen is in 1863 gebouwd ten zuiden van de stad Groningen voor de bemaling van de polder Helpman met behulp van een vijzel.

Meer routes


Deel deze pagina