Roeien Friescheveen

Bootje varen over Friescheveen

Het Friescheveen is een natuurgebied en geen recreatiegebied. Het gebied is al wandelend te bezichtigen of je kunt het meer op door een roeiboot of kano te huren bij het gelijknamige café dat aan de rand van het gebied Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

02:00 2,94 km

Bezienswaardigheden

 • Café Friescheveen

  Café Friescheveen

  Als je komt vanaf Haren is Café Friescheveen het enige gebouw aan de linker kant van de Meerweg. Het is vooral beken als uitvalbasis voor een roeitocht over het Friescheveen of voor een wandeltocht rondom het meer. Daarnaast stopt menig passant om aan het luik het beste softijsje van Groningen te nuttigen en van het uitzicht te genieten.

 • Huize Weltevreden

  Huize Weltevreden

  Tussen 1909 en 1910 liet Pieter Arnold Camphuis aan de westzijde van Friesche Veen een huis bouwen naar ontwerp van architect Gerrit Nijhuis, dat Huize Weltevreden werd genoemd (Frieselaan 4), maar later ook wel bekend was als het Zusterhuis (omdat er verpleegsters gehuisvest werden) en als het huis Friese Veen. Het huis maakt deel uit van het complex Vennebroek, dat in 1993 werd aangewezen als rijksmonument. Vanaf het huis loopt een betonnen steiger het meer in, zodat zwemmers niet over de modderige oever hoeven te lopen.

  Meer informatie
 • Vogelijkhut

  Vogelijkhut

  Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels.

  Meer informatie
 • Landgoed Vennebroek

  Landgoed Vennebroek

  Vennebroek is een landgoed van 17 hectare ten noorden van Paterswolde, grenzend aan het landgoed Friesche Veen. Het landgoed bestaat uit graslanden en beuken- en eikenlanen. Bijzonder is dat hier zich bijna 200 soorten paddenstoelen bevinden waaronder de zeldzame avondroodstekelzwam, en een tamme kastanje van circa 350 jaar oud en een omtrek van 4,7 meter. Een grote beuk heeft een tak die zover doorbuigt dat hij de grond raakt en weer wortelschiet.

  Meer informatie

Meer routes


Deel deze pagina