Paartje zeearenden nestelt bij Zuidlaardermeer

dinsdag 02 mei 2017

Paartje zeearenden nestelt bij Zuidlaardermeer

In het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer, leeft een paartje zeearenden. De zeearend is inmiddels weer een aantal jaren in de provincie Groningen aanwezig, dit jaar voor het eerst met een serieuze broedpoging. Er komt een gezinsuitbreiding! 

Het zeearend paar heeft een oud haviksnest in gebruik genomen nabij het Zuidlaardermeer. De zeearend is de grootste, in Europa voorkomende, arend. De spanwijdte van een zeearend kan wel 250 cm bedragen. Het is dan ook een indrukwekkend gezicht als je ze ziet vliegen boven de polders. Ook betekent het een bevestiging van een goed natuurbeleid in het Zuidlaardermeer. Waterkwaliteit is goed (en er is dus genoeg voedsel) en er is voldoende rust.

Zeearenden zijn roofdieren. Ze jagen vooral op watervogels, kleine roofdieren en vissen. Wanneer andere roofdieren een prooi te pakken hebben gekregen, pakt de zeearend deze prooi geregeld af. Andere leuke feitjes over de zeearenden:

  • ze kunnen wel 20 jaar oud worden;
  • zeearenden nestelen op hoge plekken (bomen of rotswanden) en pikken regelmatig een ander groot nest in;
  • het legsel bestaat uit twee of drie eieren;
  • zeearenden zijn sociale dieren zonder territorium;
  • oorspronkelijk kwam de zeearend in heel Europa voor, maar vooral in Midden- en Zuid-Europa is de soort verdwenen.
slide
slide
slide
slide
slide
  • thumb
  • thumb
  • thumb
  • thumb
  • thumb

Paspoort Zeearend

LATIJNSE NAAM: Haliaeetus albicilla.
BIJNAAM: Vliegende deur (vanwege de enorme spanwijdte van de vleugels).
UITERLIJKE KENMERKEN: Grote gele snavel, diep gevingerde vleugels en witte staart. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet.
SPANWIJDTE: 200-250 cm. 
LENGTE: 80-105 cm. 
GEWICHT: 3-7 kg. 
LEEFGEBIED: Kusten, meren, rivieren, eilanden en moerassige gebieden. 
VOORTPLANTING: Legt 1-2 eieren in een groot en hooggelegen nest. Zowel man als vrouw broedt circa 40 dagen. Meestal krijgen ze één jong. Vogels blijven in hun broedgebied.
VOEDSEL: Vooral meerkoeten, brandganzen, karpers en soms bot (zoutwatervis).

 

Deel deze pagina