Hondsrugtuin

woensdag 20 september 2017

Hondsrugtuin

Bulten en zand met onkruid

Ja, dat is even schrikken: geen zeldzame orchideeën, maar onkruid. Dat zal voor veel bezoekers tegenvallen. Natuurlijk kennen wij allemaal de zaterdagmiddag-hoveniers van de commerciële zenders, die alle tuinwensen in enkele uren kunnen vervullen. De meeste mensen hebben weinig geduld met tuinieren en willen snel resultaat zien.

Maar het resultaat van de Hondsrugtuin valt voor kenners helemaal niet tegen. Je moet er doorheen kijken. De eerste twee jaren moet de grond van de tuin zich "zetten". Op dit moment is de grond net aangebracht en verstoord. Deze verstoring doet pioniersplanten, waartoe de meeste onkruiden ook toebehoren, ontkiemen. Na ongeveer twee jaar zullen de pionierssoorten vanzelf verdwijnen.

Angstscenario's zoals de massale opkomst van Canadese guldenroede, brandnetel, distels en kweek blijven vooralsnog uit. De keileem, die gebruikt is in de Hondsrugtuin, is gelukkig zeer voedselarm. Daardoor zullen onkruiden niet massaal gaan ontkiemen en zal verruiging ook niet snel plaatsvinden.

Van de ingezaaide plantensoorten ontkiemen op dit moment, juni 2017, de margriet, boterbloem, wilde bertram, brunel, dagkoekoeksbloem, duizendblad, rolklaver, diverse grassensoorten en de grote tijm. Ook de heide loopt uit. Vooral het heidemaaisel dat wij vorig jaar gebruikt hebben om de heide in de tuin te laten ontkiemen.

Toekomstige Hondsrugtuin weerspiegelt het verleden

De Hortus hoopt uiteindelijk op een Hondsruglandschap dat lijkt op de periode van voor de ruilverkavelingen en het gebruik van kunstmest. Een gedeelte van de Hondsrugtuin zal bestaan uit planten die vlak na de voorkwamen, zoals Zweedse kornoelje en Noords walstro. De bedoeling is dat de flora van de weerspiegeling wordt van het oorspronkelijke Hondsruglandschap.

Bron

Deel deze pagina